12
listopada 2014 r. odbyły się zajęcia edukacyjne dla klas II, których tematem
było zdrowe odżywianie. Głównymi celami tych spotkań było wzbudzenie w
dzieciach zainteresowania własnym zdrowiem i kształtowanie nawyków zdrowego
odżywiania. Prowadząca zajęcia opowiedziała drugoklasistom, jakie produkty
należy jeść, a które spożywać w niewielkich ilościach. Pod jej kierunkiem
uczniowie uzupełniali piramidę zdrowego żywienia i dowiedzieli się, że należy
jeść produkty z każdej grupy, ale najczęściej i najwięcej powinni spożywać produktów
zbożowych. Trzeba zachować umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i tłuszczów
zwierzęcych.
Przypomniano im też, iż najważniejsze w ciągu
dnia jest śniadanie. Musi się ono składać z pełnowartościowych składników,
które dadzą im energię potrzebną przede wszystkim podczas zajęć szkolnych
zarówno tych umysłowych jak i fizycznych. Szczególną uwagę zwrócono na
spożywanie warzyw i owoców, które są źródłem witamin,
niezbędnym w okresie wzrostu. Zachęcano do ich spożywania, co najmniej 5 razy
dziennie.
Dzieci
dowiedziały się również, że oprócz odpowiedniej diety na ich zdrowie ma wpływ
długość snu i aktywność fizyczna.
Sponsorem zajęć edukacyjnych była firma
Grucha, która dostarcza uczniom naszej szkoły świeżych warzyw i owoców.
Elżbieta Żochowska
...........................................................................................................................................