2 grudnia 2015 r. klasa IV b oraz
IV f wybrała się na wycieczkę szkolną do fabryki krówek w Milanówku. Jest to
manufaktura, czyli zakład, gdzie większość prac wykonuje się ręcznie. Aby
zobaczyć proces powstawania popularnej ciągutki, musieliśmy założyć ubranie
ochronne i czepki na głowy.
Na początku poznaliśmy historię
zakładu. W Milanówku produkowane są głównie tzw. krówki reklamowe, czyli na
specjalne zamówienie. Jest to niewielka,
rodzinna firma zatrudniająca zaledwie kilkunastu pracowników.
Następnie przeszliśmy do pomieszczenia, gdzie produkowane
są cukierki. Do ich powstania konieczne są: cukier, masło, mleko i aromat
wanilinowy. Czasami robi się też krówki o innym smaku: czekoladowe, kokosowe
lub cynamonowe. Podgrzana masa jest prasowana, chłodzona, krojona i zawijana w
papierki. Podziwialiśmy szybkość i
precyzję, z jaką pracownicy wykonują cukierki. Mogliśmy też spróbować ciągutek
prosto z taśmy. Są bardzo smaczne.
Gdy skończyliśmy degustację, pani
zaproponowała nam, abyśmy wykonali własne etykietki, w które potem zawijaliśmy
krówki. Okazało się, że nie jest to wcale takie proste.
Ostatnim etapem naszej wycieczki
był konkurs plastyczny. Musieliśmy narysować świąteczną krówkę. Nasze prace
ozdobiły ściany zakładu. Bardzo się staraliśmy, bo nagrodami za najciekawsze
rysunki były krówki.
Według mnie to była bardzo ciekawa
i pouczająca wycieczka. Zadowoleni oraz pełni wrażeń wróciliśmy do szkoły.
Nikola
Rosłaniec IVb
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------