11 października 2017r. klasy 2a i 2e wybrały się
na wycieczkę do Gąsiorowa. Tematem przewodnim były „Gąsiorowskie Kapuśniaki”.
Na początku wysłuchaliśmy opowieści o tym, jak dawniej robiono zapasy na zimę.
Mogliśmy także obejrzeć różne przetwory, przygotowane z rodzimych produktów.
Kolejnym punktem programu były warsztaty kulinarne. Wszyscy przystąpiliśmy do
pracy - przygotowaliśmy składniki bigosu. Gospodarz wprowadził nas w tajniki
przypraw, dzięki którym nasz bigos miał stać się przepyszny. Uczestniczyliśmy
także w kiszeniu kapusty, każdy z nas mógł wejść do beczki z kapustą i ją
pougniatać. Zabawa była wyborna! Na świeżym powietrzu urządziliśmy kapuściane
zawody. Punktem kulminacyjnym naszego program była wspólny posiłek - konsumpcja
przygotowanego przez nas wcześniej bigosu i tradycyjnego chleba. Nasza wyprawa
była nie tylko bardzo udana, ale również... przepyszna!
Urszula Malinowska
...................................................................................................