KRÓWKA Z MILANÓWKA



2 grudnia 2015 r. klasa IV b oraz IV f wybrała się na wycieczkę szkolną do fabryki krówek w Milanówku. Jest to manufaktura, czyli zakład, gdzie większość prac wykonuje się ręcznie. Aby zobaczyć proces powstawania popularnej ciągutki, musieliśmy założyć ubranie ochronne i czepki na głowy.
Na początku poznaliśmy historię zakładu. W Milanówku produkowane są głównie tzw. krówki reklamowe, czyli na specjalne zamówienie.  Jest to niewielka, rodzinna firma zatrudniająca zaledwie kilkunastu pracowników.
 Następnie przeszliśmy do pomieszczenia, gdzie produkowane są cukierki. Do ich powstania konieczne są: cukier, masło, mleko i aromat wanilinowy. Czasami robi się też krówki o innym smaku: czekoladowe, kokosowe lub cynamonowe. Podgrzana masa jest prasowana, chłodzona, krojona i zawijana w papierki.  Podziwialiśmy szybkość i precyzję, z jaką pracownicy wykonują cukierki. Mogliśmy też spróbować ciągutek prosto z taśmy. Są bardzo smaczne.
Gdy skończyliśmy degustację, pani zaproponowała nam, abyśmy wykonali własne etykietki, w które potem zawijaliśmy krówki. Okazało się, że nie jest to wcale takie proste.

Ostatnim etapem naszej wycieczki był konkurs plastyczny. Musieliśmy narysować świąteczną krówkę. Nasze prace ozdobiły ściany zakładu. Bardzo się staraliśmy, bo nagrodami za najciekawsze rysunki były krówki.

Według mnie to była bardzo ciekawa i pouczająca wycieczka. Zadowoleni oraz pełni wrażeń wróciliśmy do szkoły.
                                                                                                    Nikola Rosłaniec IVb

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------