Wycieczka do Gąsiorowa - 2a i 2e

11 października 2017r. klasy 2a i 2e wybrały się na wycieczkę do Gąsiorowa. Tematem przewodnim były „Gąsiorowskie Kapuśniaki”. Na początku wysłuchaliśmy opowieści o tym, jak dawniej robiono zapasy na zimę. Mogliśmy także obejrzeć różne przetwory, przygotowane z rodzimych produktów. Kolejnym punktem programu były warsztaty kulinarne. Wszyscy przystąpiliśmy do pracy - przygotowaliśmy składniki bigosu. Gospodarz wprowadził nas w tajniki przypraw, dzięki którym nasz bigos miał stać się przepyszny. Uczestniczyliśmy także w kiszeniu kapusty, każdy z nas mógł wejść do beczki z kapustą i ją pougniatać. Zabawa była wyborna! Na świeżym powietrzu urządziliśmy kapuściane zawody. Punktem kulminacyjnym naszego program była wspólny posiłek - konsumpcja przygotowanego przez nas wcześniej bigosu i tradycyjnego chleba. Nasza wyprawa była nie tylko bardzo udana, ale również... przepyszna!  

--
Urszula Malinowska






...................................................................................................