W dniu 17.10.2016 r. pojechaliśmy do Manufaktury Czekolady ,,Chocolate
story‘’ w Warszawie. Podróż, mimo naszych obaw, nie była tak długa, jak
przypuszczaliśmy. Szybko i sprawnie dojechaliśmy na miejsce. Mieliśmy czas
odwiedzić piękny ogród wokół Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina. Położyliśmy
plecaki na ławeczce, łapiąc ostatnie jesienne promienie słońca, zaczęliśmy się
bawić. Później udaliśmy się na miejsce, przywitała nas miła Pani i usiedliśmy
wszyscy razem przy ogromnym stole. Z zaciekawieniem słuchaliśmy opowieści
Pani przewodnik na temat ,,Od plantacji po tabliczkę czekolady’’.
Dowiedzieliśmy się, jak wygląda kakaowiec i co jest w środku jego ziarna.
Mogliśmy go dotknąć i powąchać skorupę tego wielkiego owocu. Mieliśmy też
okazję skosztować odpowiednio przygotowanego, ale nie przerobionego na płynną
czekoladę nasiona. Ku zdziwieniu niektórych smak był gorzki, mimo iż powstają z niego
takie słodkości. Oglądaliśmy również pokaz ręcznego temperowania czekolady na
blacie granitowym. Największą atrakcją było tworzenie własnej tabliczki
czekolady, którą mogliśmy ozdobić suszonymi owocami np. malinami, żurawiną,
kokosem czy orzechami. Później wypiliśmy kubek gorącej czekolady. Była
przepyszna!
Z radością poczęstowaliśmy nasze
rodziny naszymi smakołykami.
Wycieczka
była ciekawa. Zapadła w pamięć każdego uczestnika. Jestem pewna, że wszystkim
bardzo się podobała.
uczennica:
Weronika Konopko 5d
.........................................................................................................................................................